Artık Kütahya Şehir Hastanesinde Amniyosentez Yapılıyor
12 Aralık 2024

Artık Kütahya Şehir Hastanesinde Amniyosentez Yapılıyor

Kütahya Şehir Hastanesine Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatoloji (Riskli Gebelik) Yan Dal Uzmanı olarak atanan Uzm. Dr. Fatih Akkuş, Amniyosentez testini yapmaya başladı.

 Amniyosentez nedir?

Amniyosentez; doğum öncesi gebelik döneminde annenin karnından amniyotik sıvının alınmasını içeren, bebeğin genetik bozukluğu olup olmadığını ortaya çıkarmak için uygulanan bir test türüdür.
Perinatoloji nedir?

Perinatoloji uzmanları Kadın Hastalıkları ve Doğum konusundaki ihtisaslarını tamamladıktan sonra 3 yıl perinatal tıp ile ilgili eğitim alarak bu alanda uzmanlığa hak kazanırlar. Ek olarak özel işlemlerin uygulanması için belirli bir eğitim ve tecrübe gerekliliği bu alanın önemli özelliklerindendir. Anne ile fetüsün sağlığını etkileyebilecek durumlarla ilgilenir. Erken doğum tehdidi, çoğul gebelikler, gebelikte diyabet veya yüksek tansiyon gibi sorunlar, fetüste yapısal veya genetik anormalliklerin tanısı ve yönetimi, amniyon sıvısı sorunları, plasenta problemleri gibi durumlar perinatolojinin ilgi alanına girer.
İlk amniyosentez yapıldı.

Kütahya Şehir Hastanesinde ilk amniyosentezi yapan Dr. Akkuş; Kütahya’da görev yapmaktan mutlu olduğunu belirterek şu bilgilere yer verdi.

“Amniyosentez, gebelik sürecinde bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvıdan örnek alınarak yapılan tanısal bir işlemdir. Bu işlem genellikle gebeliğin 15-20. haftaları arasında gerçekleştirilir ve genetik hastalıklar, kromozomal anomaliler veya enfeksiyonlar gibi durumların değerlendirilmesinde önemli bir rol oynar.

İşlem, ultrason eşliğinde karın bölgesinden ince bir iğne yardımıyla amniyotik sıvıya ulaşılması ve sıvıdan örnek alınması şeklinde gerçekleştirilir. İşlem sırasında anne ve bebeğin güvenliği ön planda tutulur ve steril koşullarda gerçekleştirilir. Genellikle birkaç dakikada tamamlanır.

Hastanemizde bu işlemin uygulanması, bölgemizdeki anne adaylarının prenatal(doğum öncesi) tanı yöntemlerine erişimini kolaylaştırmak açısından önemli bir adımdır.” dedi.


  • Amniyosentez
  • Amniyosentez
  • Amniyosentez